Bildiğiniz gibi Balıkesir Triatlon İl Temsilciliği’nin (BTİT) tertiplediği ve üç ayaktan oluşan “Triathl10 Cup” puanlı yarış serisinin ilki 30 Nisan tarihinde Bigadiç’te koşuldu. Bu hafta sonu 20-21 Mayıs tarihinde de serinin ikinci yarışı olan Ocaklar Aquatlonu koşulacak.
Haritaya bakmamış olanlar varsa bilgi vereyim. Ocaklar, Kapıdağ Yarımadası’nın güneybatısında Erdek’in 7km kuzeyinde şirin bir belde. Ocaklar koyu, poyraza sırtı dönük, karayel ve lodosa açık. Bugünlerde su sıcaklığı, mevsim ortalamalarının yaklaşık birkaç derece altında 15 santigrat derece seyrediyor. Aquatlon için su sıcaklığı ve ona bağlı olarak wetsuit kullanımı konusuna girmeden kısaca Bigadiç Duatlonu’na kısaca değinmek istiyorum.
Bigadiç Dulatonu Analizi
Serinin ilk yarışı olan Bigadiç Dulatonu’na gitmedim ama gördüğüm kadarıyla sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi. Gitmeme sebebim ise bir önceki yazıda geniş bir şekilde yer verdiğim standartların dışında uygulanan yaş grupları kategorizasyonuydu. Burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Daha doğrusu triatlonda olmayan ama rekreasyonel koşu yarışlarında uygulanan eski bir kategorizasyon tipi de diyebiliriz. Artık federasyon yarışlarında uygulanmıyor.
Öncelikle Bigadiç Duatlonu yarışının rakamlarına kısaca bir göz atmak istiyorum.
- Bigadiç Duatlonu kayıtlı toplam sporcu sayısı 161, start alan sporcu sayısı 109.
- Yaş grubu sporcusu kayıtlı sporcu sayısı 75, start alan sporcu sayısı toplam 45.
- M3+yıldız+genç kayıtlı sporcu sayısı 86, start alan sporcu sayısı toplam 64.
Nitekim birçok sporcu kategorizasyon konusunda benim gibi düşünmüş olacak ki yaş grubunda katılımcı sayısı 45 gibi oldukça düşük bir sayıda kalmış. Tuhaf kategorizasyon ayrımı sanki yaş grubu sporcuları gelmesin gibi bir algı yaratmayı başarmış. Evet katılan bazı yaş grubu sporcuları genel klasmanda çok iyi zamanlara imza atmışlar ama o arkadaşların bazıları triatlet değil. Onlar oldukça iyi koşusu olan bisiklet sporcuları. Büyük ihtimalle onları bu serinin ne aquatlon ne de triatlon yarışlarında görmek mümkün olmayacak. Onları 45 kişinin içinden çıkardığımız takdirde sayı daha da aşağılara düşüyor. Böylesine güzel ve ücretsiz organizasyona en yakınındaki illerden bile pek ilgi gösterilmemiş olması üzücü elbet. Umarım bu eski tip kategorizasyon inadından vazgeçilir ve daha çok sporcunun katılımı teşvik edilir diye temennimi bir kez daha yineleyeyim.
Ocaklar Aquatlonu Wetsuit Sorunsalı
Gelelim aquatlonda wetsuit sorunsalına. Bugünlerde internette bölgedeki en yüksek deniz suyu sıcaklığıyla ilgili araştırma yaptığınız zaman Kapıdağ Yarımadası güneyindeki bölge için 15 santigrat derece civarında veriler çıkıyor. Bu yıl kış mevsiminin uzaması ve baharın gecikmesiyle birlikte denizlerimiz güneşi daha az gördüğü için olsa gerek biraz geç ısınıyor. Hal böyle olunca bu yıl Ocaklar’ın mayıs ayı su sıcaklığı ortalaması yaklaşık 2 santigrat derece kadar aşağıda kalmış. (Veri seatemperature.info sitesinden alınmıştır.) https://seatemperature.info/erdek-water-temperature.html
BTİT’in Ocaklar Aquatlonu için yayınladığı yarışma reglamanına baktığımızda her yaş grubu [“Yıldız, genç, büyükler (20-36 yaş aralığı), Masterlar (37+) ve 60+ ] için wetsuit kullanımının serbest olduğu su sıcaklığı aralıkları aşağıdaki tablodaki yer alıyor.
Evet BTİT’in yarışma reglamanında belirtilen wetsuit giyilebilir diye koyduğu tablodaki değerler Dünya Triatlon (WT) ve Türkiye Triatlon Federasyonu’nun wetsuit yaş-su sıcaklığı tablosundaki birebir aynı ama wetsuit kullanımının ZORUNLU olduğuna dair su sıcaklık alt sınırına dair bilgi yok.
Bilmeyenler olabilir hem WT hem de TTF’nun yarışma kurallarına göre 16 santigrat derecenin altında hangi yaş grubu ve hangi mesafe olursa olsun wetsuit giymek zorunlu. Aklıma takılan soru wetsuitin zorunlu olduğu alt sıcaklık sınırı bilgisi neden reglamanda yok, merak ettim açıkcası.
Federasyonumuz hali hazırda Dünya Triatlon yarışma kurallarını uygulamakta. Eğer yanlış bilmiyorsam ulusal ve yerel organizasyonların yarışma komiteleri, duruma göre organizasyonlarda değişiklik yapma hakkına sahip.
Yarışma komitesinin organizasyonda değişiklik yapma ya da kuralı yok sayma hakkı WT ya da TTF yarışma kurallarında ZORUNLU diye addedilen ve sporcu sağlığını koruma amaçlı maddeleri de kapsıyor mu, bu da bir diğer merak ettiğim konu. Kısacası wetsuitin zorunlu olduğu fiziki şartları göz ardı etmek mümkün mü?
Demek istediğim; hafta sonunda Ocaklar’da eğer su sıcaklığı 16 santigrat derecenin altındaysa wetsuit kullanımı zorunlu olacak mı, olmayacak mı? İşte bütün mesele bu?
“Ya arkadaş amma uzun ettin reglamanda wetsuit serbest diyor, isteyen getirir giyer!” diyenleri duyar gibiyim. Reglamanda kullanımı serbest dediği aralık 20 -16 derece arası. TTF’ nin yarışma kuralları ise 16 dercenin altı ZORUNLU diyor, peki çoluk, çocuk, yıldız, genç herkeste wetsuit var mı, bakalım?!.
Umarım su sıcaklığı doğru ve net bir şekilde ölçülür ve yarışma kuralları tam olarak uygulanır, sporcu sağlığı riske atılmadan sorunsuz bir şekilde yarışlar gerçekleştirilir. Temennim bu yönde.
Kısaca hava durumuna da değinirsek; Windy’ye göre Marmara’da cumartesi günü öğlene kadar karayel, öğleden sonra ve pazar günü poyrazın etkili olduğu, Erdek’te her iki günde günün en yüksek sıcaklığı 17-18 santigrat dereceyi geçmeyeceği öngörülüyor.
NOT 1: Bu arada hala eski sistemde devam eden kategori sorunsalına rağmen antrenman amaçlı da olsa yılda bir sefer kullandığım wetsuitimi de alıp yarışmaya gelmeyi çok istiyordum, günler önce kayıt bile olmuştum. Maalesef ailevi sebeplerden ötürü gelemiyorum.
NOT 2: Amacım gündem yaratmak ya da sistemi sallamak değil, her zamanki gibi kafama takılan sorulara cevap bulmak ve sisteme katkı vermektir.
Gerek organizasyona, gerekse katılan herkese başarılar diliyorum.
Editleyen: Dİlek KURT
Hazırlayan: Alpay AKHUN